Hvad er Fjernvarme?

Fjernvarme er varmt vand, der opvarmes på fjernvarmeværket og sendes ud til forbrugeren via fjernvarmerør, som kaldes fremløb.
Når varmen er afgivet hos forbrugeren til opvarmning og varmt vand, sendes det tilbage til varmeværket via fjernvarmerør, som kaldes returløb. 
Der er således tale om et genbrugssystem, hvor fjernvarmevand cirkuleres og sender varmt vand ud til forbrugeren.

Returtemperatur

Jo lavere fjernvarmevandets returtemperatur er, inden det sendes retur til varmeværket, jo mindre fjernvarmevand skal der varmes op og sendes i cirkulation. 

Hvis fjernvarmevandets returtemperatur ikke er tilstrækkelig lav, vil gennemstrømningen være alt for hurtig. Det medfører, at fjernvarmeværket, skal sendes en større mængde fjernvarmevand i cirkulation. Dette vil betyde, at energiniveauet vil stige, og dermed vil det belaste miljøet og økonomien. 

I vinterperioden (november til marts) bør det være muligt, at opnå en returtemperatur på mindre end 35° C. Hvorimod sommerperioden vil returtemperaturen være svingende, dette forhold af, hvor stort fjernvarmebehovet er til varmtbrugsvand. 

I illustrationen nedenunder kan man se, hvor store mængder fjernvarmevand et almindeligt parcelhus med et årligt varmeforbrug på 18 MWh skal bruge ved forskellige returtemperaturer. Mængden af ​​​​​​​fjernvarmevand er vist med tankbiler. I virkeligheden bliver det varme vand leveret gennem rør i jorden. 

//